Friday, January 16, 2009

"Akum= Avde Kokhavim U Mazzalot"

Ilmu untuk dikongsi bersama:
Radio IKIM (91.50 FM), Ustaz Zawawi memberi tazkirah tentang sunnah Rasulallah. Antaranya tentang bab memberi salam. Baginda memberi salam dengan lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam dari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatullah hi wabarokatuh"

Beri salam - "assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatullah hi wabarokatuh"

Apabila kita berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada Ali ye" contohnya..
Bukannya : "Kirim salam kat Ali ye"

Dan bukannya "Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"
Maksud singkatan "A'kum"

Assalamu'alaikum

Untuk renungan bersama :

Janganlah kita menggantikan perkataan "Assalamu'alaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan. Jika perkataan Assalamu'alaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan "Salam " iaitu sama makna dengan Assalamu'alaikum. Sesamalah kita memberitahu teman - teman yang selalu menggunakan shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang - orang Yahudi untuk orang - orang bukan Yahudi yang bermaksud ' BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang bermaksud 'HAMBA - HAMBA BINATANG DAN ORANG - ORANG SESAT'

Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan dia guna "Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamu'alaikum.
Semoga ada manfaatnya.

No comments:

Post a Comment